Διαγώνισμα Λογοτεχνίας Οκτώβριος 2013


ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ – ΛΕΜΕΣΟΣ
Διαγώνισμα στα Νέα Ελληνικά Γ΄ Λυκείου: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Α΄ Τετράμηνο – 18/10/2013 Τμήμα: Γ4 Καθηγήτρια: Βαλεντίνα Σαλτέ
Καβάφης - Σεφέρης
ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ
Σύνολο μονάδων γραπτού: 30
Ι. Ποιήματα Κ.Π.Καβάφη: Η πόλις και Απολείπειν ο θεός Αντώνιον

1.     Να παρουσιάσετε και να συγκρίνετε τις δύο εκδοχές πόλεων, όπως τις εννοεί ο Καβάφης στα ποιήματα «Η Πόλις» και «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον».                  (μ. 5)

2.     «Βασικός θεματικός άξονας των ποιημάτων «Η Πόλις» και «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» του Κ.Π. Καβάφη είναι η αποτυχία και η ήττα των πρωταγωνιστών τους.»
Ποια στάση ζωής υποδεικνύεται απέναντι στην αποτυχία και την ήττα σε κάθε ένα από τα δύο ποιήματα; Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας κάνοντας αναφορές σε συγκεκριμένους στίχους.                                                                                        (μ. 6)

3.     «Η θεατρικότητα και ο διδακτισμός αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της καβαφικής ποίησης
Να τεκμηριώσετε την πιο πάνω θέση εντοπίζοντας ένα στοιχείο θεατρικότητας σε κάθε ένα από τα ποιήματα και μία κοινή τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται ο διδακτισμός.                                                                                  (μ. 4)


ΙΙ. Γιώργου Σεφέρη, Σαλαμίνα της Κύπρος

4.     Στο ποίημα Σαλαμίνα της Κύπρος καταγράφονται τα στοιχεία του σκηνικού χώρου, μέσα από τα οποία ο ποιητής ζωντανεύει συνειρμικά το ιστορικό - πολιτισμικό παρελθόν της Κύπρου. Ποια είναι αυτά και σε ποιες περιόδους της κυπριακής ιστορίας παραπέμπουν.
(Στην απάντησή σας να λάβετε υπόψη και τον τίτλο του ποιήματος)                  (μ. 5)

5.     Να εντοπίσετε μία δισημία στο απόσπασμα «Η γης δεν έχει κρικέλια ... νήσος τις έστι.» και να δώσετε σε συντομία τις δύο ερμηνείες.                                                     (μ. 4)

6.     Να εντοπίσετε στους στίχους «Φίλοι του άλλου πολέμου... Νήσος τις έστι.» μία διακειμενική συνομιλία και να εξηγήσετε τη σχέση της με το σχήμα «ύβρις – νέμεση – κάθαρση», όπως φαίνεται στους στίχους αυτούς                                           (μ. 6)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες