Σας καλωσορίζω στο ιστολόγιο αυτό, στο οποίο αναρτάται εκπαιδευτικό υλικό χρήσιμο για τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν στη Γ΄Λυκείου στα δημόσια σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας (και στα ιδιωτικά ιδίου τύπου).

Το βοηθητικό υλικό αφορά στη διδακτέα / εξεταστέα ύλη του μαθήματος των Νέων Ελληνικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις και θα εμπλουτίζεται σταδιακά.
Οι αναλύσεις των κειμένων της λογοτεχνίας αναρτώνται στις ετικέτες "ποίηση" και "πεζογραφία" αντίστοιχα, ενώ το βοηθητικό υλικό για το Έκφραση-Έκθεση αναρτάται στις ετικέτες "θεωρία" και "θεματικοί κύκλοι".

Τα κείμενα και οι ασκήσεις των διαγωνισμάτων στο Έκφραση-Έκθεση, καθώς και οι λύσεις των διαγωνισμάτων, είναι - κατά τη γνώμη μου - χρήσιμα και στους υποψήφιους των Πανελλήνιων Εξετάσεων και των Εξετάσεων που διοργανώνονται για τους Ομογενείς.

Καλοπροαίρετες παρατηρήσεις συναδέλφων φιλολόγων είναι ευπρόσδεκτες.

Θερμή παράκληση προς τους συναδέλφους να επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στην πνευματική εργασία που τους προσφέρεται.

Εύχομαι καλή δουλειά και αναμένω τις απορίες σας.

Φιλολογος, Υποψηφια διδακτωρ στα Ελληνικα Γραμματα

Η σειρά με την οποία αναρτώνται πιο κάτω τα κείμενα δεν είναι αξιολογική.
Αναζητήστε το υλικό που σας χρειάζεται με οδηγό τις ετικέτες που ακολουθούν και όχι τη σειρά ανάρτησης.

Το απεραντο γαλαζιο

Το απεραντο γαλαζιο
Για να μπορέσετε να το απολαύσετε μετά τις εξετάσεις...

Πληροφορίες για Θέματα Εξετάσεων και διαγωνίσματα

Αναρτώνται στην ετικέτα Θέματα Εξετάσεων διάφορα εξεταστικά δοκίμια προηγούμενων ετών,  για να δείτε τη δομή, τα είδη και τον τρόπο υποβολής των ερωτήσεων.

Τα θέματα είναι από τις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2009 καθώς και από προηγούμενες τελικές εξετάσεις (Ενιαίων και Εισαγωγικών), από τη χρονιά που καθορίστηκε η συγκεκριμένη ύλη και δομή, οι οποίες και παραμένουν μέχρι τώρα (2004). Σας έχω επίσης αναρτήσει κάτω από την ίδια ετικέτα τρία δειγματικά εξεταστικά δοκίμια, τα οποία δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, όταν αποφασίστηκε ότι τα Νέα Ελληνικά θα εξετάζονται με αυτό τον τρόπο (2004). Δείτε τα και για τις ασκήσεις τους και για το επίπεδο των κειμένων και για τη δομή τους, έστω κι αν δεν έχετε διδαχθεί όλη την ύλη. Η ύλη όλων των θεμάτων θα διαπιστώσετε ότι είναι η ίδια και ότι έχει αλλάξει μόνο το λογοτεχνικό βιβλίο από το 2009.

Στην ετικέτα Λύσεις Θεμάτων Εξετάσεων σας έχω αναρτήσει τις λύσεις των θεμάτων των Παγκύπριων Εξετάσεων του 2009 στα Νέα Ελληνικά, καθώς και των Προεισαγωγικών το 2005, με θέμα του δοκιμίου και της έκθεσης τον καταναλωτισμό.

Στην ετικέτα Διαγωνίσματα θα βρείτε δικά μου γραπτά, είτε με την μορφή των Παγκύπριων Εξετάσεων (τρίωρα) με τα οποία εξέτασα τους μαθητές μου στα ΚΙΕ ή στο σχολείο, είτε απλά διαγωνίσματα στη Λογοτεχνία, για να πάρετε μια "γεύση" από τις ερωτήσεις των διαγωνισμάτων και των εξετάσεων. Στην ετικέτα Λύσεις διαγωνισμάτων θα βρείτε τις αντίστοιχες λύσεις, για να παρατηρήσετε την τεχνική που πρέπει να υιοθετείτε για μια ορθή απάντηση. Σας προτείνω να δοκιμάσετε να λύσετε πρώτα ένα γραπτό και στη συνέχεια να συγκρίνετε τις απαντήσεις που σας δίνω με τη δική σας. Μπορείτε ακόμη να προχωρήσετε σε αυτοαξιολόγηση με βάση τις μονάδες που δίνω, ώστε να εντοπίσετε τις αδυναμίες και τα λάθη σας, για να τα διορθώσετε.

Αν θέλετε να δείτε τα θέματα και τις λύσεις των πέντε τελευταίων ετών - από τότε που καθιερώθηκαν οι Παγκύπριες Εξετάσεις - μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Για να μην ταλαιπωρείστε στο ψάξιμο, πατήστε εδώ και θα σας πάρει στη σελίδα με τα θέματα και τις λύσεις από το 2006 μέχρι και το 2010.

Καλό διάβασμα!!!

Μη φοβηθείτε να λύσετε όσο πιο πολλά γραπτά μπορείτε. Έτσι θα γράψετε. Εάν θέλετε, φέρτε μου γραπτά για διόρθωμα στην επόμενή μας συνάντηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πνευματικα δικαιωματα

Εάν κάποιος συνάδελφος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτούσιο ή μέρος του υλικού που παρατίθεται σε αυτό το ιστολόγιο, παρακαλώ να με ενημερώσει στέλλοντας μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο. (valentina.saltet@gmail.com).

Θεωρώ αυτονόητο ότι ο σεβασμός προς την επιστήμη της Φιλολογίας και η επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, δεν επιτρέπουν την οικειοποίηση της πνευματικής εργασία οποιουδήποτε χωρίς να αναφέρεται η ταυτότητα του συγγραφέα και η προέλευση του υλικού.

Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείται το αναρτημένο υλικό από φροντιστήρια.

Νοείται ότι το υλικό που έχει παραχθεί από τους συμβούλους Φιλολόγους στο ΥΠΠ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύερα από όλους.

Αναγνώστες