Τεχνικές στα κείμενα νεοελληνικής πεζογραφίας Γ Λυκείου

Στρ. Τσίρκα, Αριάγνη, Γ. Ιωάννου, +13-12-43, Γ.Φ. Πιερίδη, Πορτοκαλόκηπος, Μ. Χάκκα, Ψαράκι της γυάλας, Ν. Κάσδαγλη, Σοροκάδα

Τεχνικές, εκφραστικοί τρόποι και εκφραστικά μέσα στη λογοτεχνία


Συχνά συγχέουμε τις τεχνικές και τους εκφραστικούς τρόπους με τα εκφραστικά μέσα. Για να κάνετε τη διάκριση να σκέφτεστε τη διάκριση ανάμεσα στους τρόπους και τα μέσα της πειθούς.

Αναλόγως κι εδώ, ο εκφραστικός τρόπος είναι το ύφος του συγγραφέα στο συγκεκριμένο κείμενο, τα εκφραστικά μέσα είναι κυρίως τα υλικά που διαμορφώνουν το ύφος του συγγραφέα, ενώ οι τεχνικές είναι γενικότερα οι τρόποι που χρησιμοποιεί για να χτίσει, να δομήσει, να οργανώσει το λόγο του.
Για παράδειγμα στον Καβάφη, ο προτρεπτικός λόγος θεωρείται εκφραστικός τρόπος, η προτροπή ως συγκεκριμένο σχήμα λόγου είναι τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί ως εκφραστικό μέσο την προστακτική στα ρήματα.

Λύσεις διαγωνίσματος στο Θ.Κ. Επιστήμη - Τεχνολογία 3/13


Κείμενο: Σ. Ν. Αλαχιώτη, καθηγητή Γενετικής, Ανθρώπινα δικαιώματα στην «πρέσα» της τεχνολογίας, εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 11/10/2009 (απόσπασμα)

Διαγώνισμα στο ΘΚ Επιστήμη-Τεχνολογία, 03/13


 Άγνωστο κείμενο: Σ. Ν. Αλαχιώτη, καθηγητή Γενετικής, Ανθρώπινα δικαιώματα στην «πρέσα» της τεχνολογίας,εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 11/10/2009 (απόσπασμα)

Αναγνώστες