Παρασκήνιο: Γιώργος Σεφέρης - Οδυσσέας Ελύτης, Δύο νόμπελ στην ελληνική ποίηση

Δείτε στην εκπομπή "Παρασκήνιο" της ΕΡΤ (Γενάρης του 1999), ένα αφιέρωμα στους νομπελίστες ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο περιλαμβάνει αναλύσεις της ποιητικής φυσιογνωμίας του καθενός από Ακαδημαϊκούς - μελετητές του έργου τους

Γιώργου Σεφέρη: Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ

Δείτε τα πέντε επεισόδια της σειράς "Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ" που παρουσιάστηκαν στην ΝΕΤ, πατώντας πιο κάτω στο αντίστοιχο επεισόδιο :
  1. Επεισόδιο πρώτο 
  2. Επεισόδιο δεύτερο
  3. Επεισόδιο τρίτο
  4. Επεισόδιο τέταρτο
  5. Επεισόδιο πέμπτο

Εποχές και συγγραφείς : Γιώργος Σεφέρης

Δείτε στη σειρά "Εποχές και συγγραφείς" της ΕΡΤ το αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη.
Η σχέση του Σεφέρη με τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο στο Κεφάλαιο 12
00:18:28:00 - 00:24:21:24.

Ο Σεφέρης του Φρέντυ Γερμανού

Δείτε από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού - αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη, από τις "Εκπομπές που αγάπησα".
Πατήστε εδώ για να προβληθεί

Αφιέρωμα της ΝΕΤ στο Γιώργο Σεφέρη

Αν θέλετε να αφιερώσετε μία ώρα για να δείτε ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης για το Σεφέρη με τον τίτλο "Γιώργος Σεφέρης 1900-1971. 80 χρόνια από τη γέννησή του", πατήστε εδώ για να σας πάρει στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Μπορείτε να προχωρήσετε στο 35'23'', για να δείτε το απόσπασμα που αναφέρεται στη σχέση του με την Κύπρο. Σας συμβουλεύω να δείτε όλη την ταινία, εάν έχετε χρόνο. Μπορείτε να πατήσετε το σύμβολο i, για να πάτε στις πληροφορίες / ανά σκηνή και, αφού εντοπίσετε τη σκηνή που σας ενδιαφέρει, να πάτε κατε' ευθείαν σε αυτήν.

Ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης φέρνει κοντά μας το Γιώργο Σεφέρη


Μπορεί να μην είναι σύνηθες, γιατί είναι προφανώς δύσκολο, όμως κάποιοι στίχοι του Σεφέρη έχουν μελοποιηθεί.
Υποθέτω πως γνωρίζετε την "αφήγηση" με το Μιλτιάδη Πασχαλίδη.
Ελπίζω να ξέρατε ότι οι στίχοι είναι του Γιώργου Σεφέρη.
Αν όχι, ακούστε το - αν θέλετε - από εδώ (εννοείται ότι δε θα εξεταστείτε σε αυτό το ποίημα). Το αναρτώ για εμπλουτισμό των ποιητικών / μουσικών σας διαδρομών...

Ο Ρένος Αποστολίδης με το Θέμο Στοφορόπουλο διαβάζουν, σχολιάζουν και αναλύουν Γ. Σεφέρη



Παρακολουθήστε της συζήτηση και παρατηρήστε τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται για την πνευματική προσωπικότητα του Γιώργου Σεφέρη και το έργο του. Προσπαθήστε να συνδέσετε τις θέσεις που ακούγονται με την ιδεολογική προέλευση και την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, την οποία μπορείτε να υποψιαστείτε όχι μόνο μέσα από τα λόγια τους, αλλά και μέσα από το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν.
Προσέξτε ιδιατέρως την ανάλυσή τους για τη "Σαλαμίνα της Κύπρος" , το ποίημα από τη συλλογή του Γ. Σεφέρη "Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ" που θα αναλύσουμε φέτος.

Ο Γιώργος Σεφέρης απαγγέλλει την "Ελένη"

Η "Δήλωση" του Γιώργου Σεφέρη

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες